Nem megoldás a székrekedés ellen gyorsan bevenni egy hashajtót

Nem szívesen beszélnek az emberek bizonyos problémákról, mint az inkontinencia vagy a potenciazavar. A székrekedés is ezek közé tartozik, még ha sokan nem is tekintenek rá betegségként. Van, aki kihagy egy étkezést vagy bedob egy hashajtót a székrekedés ellen gyorsan, de nemcsak ez a két megoldás létezik. Amennyiben egy nap kimarad a széklet, az még nem ok az aggodalomra.

Székrekedés ellen gyorsan
Székrekedés ellen gyorsan

Viszont, ha hetek óta nehézkes a székletürítés, erőlködéssel, fájdalmasan távozik vagy csak hashajtóval sikerül heti legalább 3 székletet produkálni, akkor érdemes megkeresni, hogy mi okozza a bajt. Lehet a mozgásszegény életforma, a sok ülőmunka, kevés folyadékbevitel, helytelen táplálkozás okozza a székrekedést.

Ez esetben a székrekedés ellen gyorsan kell változtatni az életvitelen és helyrejön minden. Van, amikor betegség áll a jelenség mögött, ez már körültekintőbb orvosi kivizsgálást igényel. Amennyiben a tünetek jelentkezése után sem foglalkozik valaki azzal, hogy a székrekedés ellen gyorsan tenni kell valamit, akkor ennek súlyosabb testi és lelki problémákat lehetnek a szövődményei.

Akinek még sohasem volt székrekedése, el sem tudja képzelni, mit érezhetnek azok, akik állandóan ezzel küzdenek. Egy felmérés szerint, az állandó székrekedés erősen rányomja a bélyegét az ember magán- és társasági életére egyaránt. Már az is elég, hogy betegebbnek érzi magát az illető, függetlenül attól, hogy milyen a saját vagy környezetében élők egészségi állapota. Ha székrekedés ellen gyorsan nem cselekszik, az állandó tompa fájdalom beárnyékolja az egész napját, sokaknak még a futás is nehezére esik.

A probléma tehát lelki oldalon levertséget, rossz közérzetet, feszültséget és kimerültséget okoz. Biológiai síkon is káros a szorulás, még akkor is, ha a székrekedés ellen gyorsan ható szerek enyhítik a pillanatnyi tüneteket. Ugyanis, mivel a széklet hosszú ideig nem távozik a szervezetből, méreganyagok szívódnak vissza a beleken át a szervezetbe és fokozott terhelésnek teszik ki az immunrendszert, a kiválasztást. A szorulással küzdő ember sokszor visszataszítónak érzi magát.