Mindig meghatározó a napelem szigetüzemű inverter típusa

Az elektromos energia a modern gazdaság „vére”, ami nélkül szinte boldogulni sem lehetne. Tévedés lenne azt hinni, hogy ez kimondottan csak az ipari szektorban van így, mert a háztartások legalább annyira kitettek az áram jelenlétének. Amennyiben megszűnik a szolgáltatás, akkor többnyire a víz sem folyik már a csapból, illetve a hűtők gyorsan leolvadnak.

Nem csoda, hogy bizonyos helyeken a szigetüzemű napelem rendszer igen nagy becsben van tartva. Az olyan energiaválságos időszakokban, mint a mostani, egyre többen gondolkodnak adott megoldásokban, amikkel lehetőleg meg tudják termelni saját maguknak a szükséges árammennyiséget. A feladat nem elképzelhetetlen, hiszen erre születtek meg a szigetüzemű napelem rendszer megoldások.

Amire viszont érdemes figyelni, az a megfelelő teljesítmény, illetve a beruházás költsége. Az árak, az energiatároló egységek miatt, 50-75 %-al nagyobbak, ilyen formában pedig a megtérülés is lassúbb. Amit viszont egyértelműen el lehet mondani a szigetüzemű napelem rendszer mellett érvként, hogy az teljesen független mindentől, így ha a hálózatot le is kapcsolják, az ellátás akkor sem fog szünetelni.

Milyen az ideális napelem szigetüzemű inverter?

A szigetüzemű napelem rendszer lelkét, a panelek mellett, egyértelműen az inverter, tehát az átalakító adja. Ez gondoskodik arról, hogy a panelekből érkező változó intenzitású és teljesítményű feszültséget olyanná alakítsa át, amelyiket a különféle háztartási berendezések gond nélkül hasznosítani tudnak.

A napelem szigetüzemű inverter esetében mindig meg kell nézni, hogy az pontosan milyen célokra lesz felhasználva. Van belőle szinuszos és nem szinuszos kivitel. Az előbbi az, amelyik leginkább megéri, ugyanis azzal az olyan berendezések, mint a hűtő, könnyen működik. Ellenben az utóbbi, tehát a nem szinuszos változatok energiaellátására némely berendezés érzékeny.

Fontos tehát tanácsot kérni, mielőtt a napelem szigetüzemű inverter beszerzése megtörténne. A költségviszonylatban is gyakran ez jelenti a legnagyobb kiadást, az akkumulátorok mellett. Élettartamát nagyban kitolhatja, ha nincs folyamatosan csúcsra járatva. Érdemes tehát a napelem szigetüzemű inverter esetében mindig nagyobbat venni, mint amennyi az összteljesítménye a paneleknek.

Hol és mikor tud hasznos lenni egy szigetüzemű napelem rendszer?

A szigetüzemű napelem rendszer mindenkinek elérhető. Családi házakban ezzel könnyen csökkenteni lehet az energiaszámlát. Lakóautók, tanyák esetében viszont megesik, hogy jóval több jelentősége van, mint azt elsőre gondolnánk.

Sajnos vidéken a mai napig léteznek olyan települések, ahol hiányos a közműszolgáltatás. A szigetüzemű napelem rendszer ilyenkor az egyetlen megoldásként szolgálhat. A klimaman.hu weboldalon komplett szettek szerezhetőek be, amikhez a napelem szigetüzemű inverter ugyanúgy párosul.

Az akkumulátorok feltöltéséhez szükség lesz töltésvezérlőre, ami optimalizálja az energiaáramlást és egyenletes feszültséget generál. A különféle egységeket pedig kábelekkel kell összekötni. Próbálja ki a gyakorlatban, hogy mit tud biztosítani egy szigetüzemű napelem rendszer és élvezze az előnyeit!