Miben különböznek a zárbetétek a záraktól?

A Zárdepo portálra kattintva mindent meg lehet tudni a biztonságos zárbetétekről, hiszen tulajdonképpen ez jelenti az első lépést a vagyonunk és otthonunk védelmének érdekében. Sokan összekeverik a zárbetéteket a zárakkal, pedig a kettő nem ugyanaz. A zár felel tulajdonképpen az ajtó biztonsági funkcióiért, vagyis annak nyitásáért és csukásáért.

zárbetéteket
zárbetéteket

A zárbetét maga az a rész a zárban, ahová a kulcs kerül és külön egységet képez. Alapanyagát tekintve készülhet nikkelből, rézből, cinkből. A normál típusú betét mindkét oldala mechanikus kulccsal nyitható-zárható. Közepes védelmet nyújt, alap biztonsági kiegészítőnek számít.

Árban olcsó, így mindenki meg tudja magának engedni. A gombos zárbetétet nem kulccsal, hanem egy forgatógomb segítségével kell használni. Ezzel szemben a védett, a kóddal készült betét kártyája már sokkal biztonságosabb lehetőséget testesít meg. Másolásvédett modellt érdemes választani, hogy teljes mértékben kiszűrhető legyen az illetéktelen kezekbe való jutása. Az elektronikus zárbetéthez már kulcs sem kell, mivel egyszerű számkombinációval nyitható és csukható a bejárati ajtó. A garázsajtókba félbetét kerül, hiszen ennek egyik oldala kulcsos nyitású, másik oldala tolókavivővel felszerelt. A kiegészítő védelemről is beszélni kell, hiszen ide olyan másodzárat kell választani, ami még biztonságosabbá teszi az otthonunkat. A kulccsal nyitható elektromos zárak kerülnek ebbe a csoportba. Összességében milyen tulajdonsággal rendelkezik egy professzionális zárbetét? Elsősorban fúrás elleni védelemmel bír, vagyis edzett acélcsapokkal és más alkatrészekkel van megerősítve a felépítése. A törés elleni védelem során az ajtó feltörését a zárszerkezetbe épített acélhíd nehezíti meg. A zár magkihúzás elleni védelmét a benne lévő cilinderzár biztosítja, így megakadályozza, hogy a zárbetét belső hengerét ki lehessen tépni. Vészfunkciója azt sugallja, hogy az ajtót akkor is ki lehet nyitni, ha a másik oldalán benne van a kulcs. A legnagyobb márkák között érdemes válogatni, ha igazán fontos számunkra a biztonság, mint például az Elzett, Anbo, Abus és a Mul-T-Lock.