A napelem inverter működése – Mit kell róla tudni?

Egyre többet lehet hallani arról, hogy energiaválság van, illetve lesz a közeljövőben, amire megéri felkészülni. Ez abból a szempontból igazán érdekes, hogy a források ugyanúgy rendelkezésre állnak, tehát elviekben ugyanúgy működhetne minden tovább, mint eddig. A költségek azonban mindent meghatároznak, hiszen minél drágább a piaci trendek alakulása miatt az áram, azt annál kevesebben tudják majd megfizetni. A modern életvitel elképzelhetetlen elektromosság nélkül, hiszen szinte az összes eszköz ezt a forrást használja.napelem inverterek

Az alternatív rendszerek sokat fejlődtek, amiknek következtében sokan élnek az ezekben lévő potenciállal. Magyarország földrajzi elhelyezkedése és mérsékelt égövi klímájából adódóan, a napsugárzás hasznosításában jeleskedik. Nincs szükség hatalmas erőművek és parkok telepítésére, mert jóformán a legtöbb háztartás képes megtermelni a saját energiaszükségletének jelentős hányadát. Erre szolgálnak a napelemek. A napelemes megoldások egyre népszerűbbek – ezért is érdemes tisztában lenni a napelem inverterek működésével.

A technológia sokat fejlődött az utóbbi években és megfizethetővé vált. Bármilyen meglepő, de a költségek nagyobbik hányadát többnyire az inverterek teszik ki. A készülékek voltaképpen egy központi funkciót látnak el. Azon túl, hogy begyűjtik a megtermelt áramot és azt koncentrálják, átalakítják, még megelőzik a túlhevülést és folyamatosan monitorozzák a termelőegységek állapotát, szabályozzák a feszültséget, információt szolgáltatnak a teljes rendszerről. Többféle típus érhető el a piacon, az egyszerűbb elven működőktől az egészen komplex kivitelekig, amik még tárolni is tudják az energiát.

Az inverterek lényegében a változó feszültségű és teljesítményű egyenáramból, stabil 230 V-os, 50 Hz-es és szinuszos hullámhosszt alakítanak ki, amit direktbe a fogyasztókhoz vagy általában a hálózatba táplálnak be. Mivel az inverterek végzik a munka oroszlánrészét, ezért a meghibásodásnak is fokozottan ki vannak téve. Fontos okosan kiválasztani az ideális teljesítménnyel és képességekkel rendelkező átalakítót, amihez a profibarkacs.hu weboldalon hasznos tanácsok álnak rendelkezésre.