Rejtélyes ital a sötét rum

A karibi térség jellegzetes italát rengeteg talány övezi. Valójában a származásáról sem tudunk mindent, ugyani egyes feljegyzések szerint, Malajzia és Kína területén már jóval előbb készítettek ilyen italokat, mint a Karib-szigeteken.

sotet rumA sötét rum otthona ettől függetlenül a Karib szigetek térsége. Az ital előállítását nem kötik olyan szigorú szabályok, mint például a whisky vagy a konyak esetében. Rendszerint minden gyártó a saját hagyományai szerint készíti a rumot.

A sötét rum tulajdonképpen az érlelés során nyeri el jellegzetes tulajdonságait. Közvetlenül a lepárlás után, egy színtelen folyadék csupán. Az érleléshez olyan tölgyfahordókat használnak, amiben előzőleg bourbon whiskyt tartottak.

A sötét rum érlelése akár tíz évig is eltarthat. Ez idő alatt nyeri el a jellegzetes ízét és színét. Néha előfordul, hogy karamellel is ízesítik. Az ilyen italokat főleg tisztán fogyasztják, hogy kifejezésre jussanak a különleges aromák, de a sötét rum igen sok koktélnak is az alapanyagát képezi.