Naperőmű fotovillamos ellátással

Téves az a bizonyos elképzelés, hogy felhőtlen időnek és napsütésnek kell lennie az energia termelődésére. A mai korszerű naperőmű berendezések felhős időben is elegendő fényhez jutnak és működésükhöz nem szükséges a közvetlen napsugárzás.

Naperőmű
Naperőmű

Ennek köszönhetően még Európa északi részén is elegendő energia termelődik a feltelepített naperőmű segítségével. A fotovillamos erőművek működési elve alapján, elektromos áram keletkezik, ami a leggyakrabban először a hálózatba kerül és innen jut el a fogyasztókhoz.

Ha a naperőmű egy lakótelephez vagy egy céghez tartozik, akkor értelemszerűen ennek villamos energia ellátását biztosítja. Ilyen esetben nincs szükség hosszú vezetékekre, hiszen gyakran a felhasználóhoz nagyon közel van telepítve az erőmű.

Az igaz, hogy nemcsak tiszta időben keletkezik napenergia, de az biztos, hogy a nyári időszak alkalmasabb az energiatermelésre, mint a téli. Bár a napelemek manapság még elég drágák, viszont megtérülési idejük után ingyen energiát termelnek és ezt a tényt egyre többen tartják szem előtt.