Nyugdíjbiztosítás? Hogyan?

Valamiért hazánkban még mindig sok hitrendszer él, aminek gyökere a szocialista rendszerből ered. Ezek egyike nyugdíjakkal kapcsolatos tévhitek, amelyekről itt olvashat bővebben. Ebben az időben, amikor mindenkinek volt munkahelye, miután elérte a nyugdíjkorhatárt, egy szerény megélhetést biztosító, havonta állami juttatásban részesült. Manapság teljesen más a helyzet, hiszen hazánkban, sok más országhoz hasonlóan, az állam igyekszik egyre kisebb kötelezettséget vállalni az idősek rendszeres havi járandóságának kifizetésében.Nyugdíjbiztosítás

Sokan emiatt a kormány felelősségét hangsúlyozzák, de ez akkor volna teljesen jogos, ha ez a jelenség csak hazánkban volna így, ami sajnos nem felel meg a valóságnak. Ugyanis az állam az országok többségében igyekszik csökkenteni ez irányú felelősségét és arra ösztönzi a polgárait, hogy ezt a feladatot egyre inkább a biztosítócégekre és bankokra ruházza át. Természetesen ennek megvannak a törvényes keretei.

A régóta kapitalista berendezkedésű országokban ennek már hosszú évtizedes hagyománya van, de nálunk még gyerekcipőben jár ez a fajta öngondoskodás. Elsősorban mindenkinek egyéni felelőssége, hogy milyen befektetéseket tesz, amivel az öregségi nyugdíjba vonulásakor kiegészíti az államtól kapott jövedelmet. Vannak országok, ahol a nyugdíj alanyi jogon jár és mindenki egyenlő összeget kap, ami nem magas. Hogy aktív évei alatt ki milyen jellegű nyugdíjmegtakarítást végez, azt mindenki egyénileg dönti el. Erre a gondolkodásmódra kellene a magyar lakosságnak is áttérnie.

A fiatalabb generáció, aki ebben nő fel, már ezen új szabályok ismeretében él, de az idősebbeknek bizony jól jön a tanácsadás. Első körben meg kell ismerni, hogy az adott helyzetben melyek a legoptimálisabb lehetőségek. A másik kérdés, hogy ki mekkora kockázatot hajlandó vállalni. Hiszen, ha valaki nagyobb hozamot szeretne, annak nagyobb a kockázata is, ami azt jelenti, hogy lehet elérhető a nagyobb hozam, de veszíteni is lehet. Sok olyan kérdés van, amit vagy alkusz céggel vagy adott intézmény munkatársával érdemes töviről hegyire átbeszélni.