Üzemanyagtartály javításra bármikor szükség lehet

uzemanyagtartalyHa feltennénk önnek azt a kérdést, hogy mi a gépkocsijának a legfontosabb eleme, része mit válaszolna? A legtöbben ugyanis első helyen említenék a motort, majd a kerekeket, végül a futóművet. Csak nagyon kevesen hozzák fel az üzemanyagtartályt, amely nélkül az autó el sem indulhatna. Az üzemanyagtartály javítása, karbantartása tehát prioritást kell, hogy élvezzen. Különösen igaz ez a szállítmányozó cégekre, akiknek a kocsi egészsége létjogosultsági kérdés. Természetesen az üzemanyagtartály javítása során számos jogszabályt, előírást kell szem előtt tartani, melyek szintén elengedhetetlen részei a folyamatnak.

Az üzemanyagtartály tárolja a tüzelőanyagot, ami aztán később a motorba kerül. A kilencvenes évek elejéig az üzemanyagtank acéllemezből készült, annak ellenére, hogy számos pozitívum szól a műanyag tartály mellett. A gépkocsi legvédettebb részébe építik bele az olykor javításra szoruló üzemanyagtartályt, ami logikus, hiszen egy karambol során létfontosságú lehet, hogy mennyire sérül meg a tank, mennyire kell a kiömlő olajtól tartani.

Az üzemanyagtartály felső részén légkamrát alakítanak ki, ezzel biztosítva azt, hogy egy bizonyos térfogat felett már ne tudjunk többet a tankba tölteni. A műanyag amúgy is ki van szolgáltatva az időjárási viszontagságoknak: melegben tágul, hidegben dermed, így nagyon lényeges, hogy egy bizonyos szint felett ne tudja változtatni méretét.

Az üzemanyagtartályban terelőlemezek akadályozzák meg a folyadék áramlását, illetve alacsonyabb üzemanyag szint esetén segítik az üzemanyagot a szívócső környékén tartani. Az üzemanyagtartály javítása során nagy hangsúlyt kell fektetni ezen lemezek átvizsgálására, adott esetben cseréjére. Az üzemanyagtartály javításának kereszttüzében az üzemanyag betöltő nyílás is szerepel, kialakítása nagyban függ a gépkocsi évjáratától. A gumicső, ami összeköti a tartályt a nyílással a legrövidebbre van tervezve, ezzel is megakadályozva az esetleges törést. Az üzemanyagtartály javítása során a gumicső is sok esetben cserére kerül, hiszen ennek a meghibásodása felelős a leggyakrabban a tankolási problémákért.