Szemészeti vizsgálat gyerekeknek – A legfontosabb tudnivalók egy helyen

A kicsik látása gyorsan fejlődik, ezért fontos időben észrevenni az esetleges elváltozásokat. A tünetek korai felismerése egyenes út a probléma megoldásához. Egy szülőnek több mindent is érdemes tudnia a gyermekszemészeti vizsgálatokról. A gyermekek félnek az új környezettől, nehéz nekik elmagyarázni, hogy ez a javukat szolgálja. A gond a legtöbb esetben az, hogy a kicsik hajlamosak hamar elfedni a problémát. Együtt élnek a kellemetlenségekkel teljesen tünetmentesen, amit valamilyen szemprobléma okoz. Ezért sok szülő nem veszi észre egyből, ha van valami gond. Persze ezeket nem lehet örökké takargatni.

A furcsa szemmozgás, fejtartás, szédülés intő jelek lehetnek. Egy idő után az is nyilvánvalóvá válik, ha a közös játék során nehezen tudja megkülönböztetni egymástól a színeket, formákat, alakzatokat. Ilyenkor nem árt az irányt a szemorvos felé venni. De ha a gyerkőc még kicsike, akkor nem lesz túl lelkes, amikor a doktor néni vagy bácsi belevilágít a szemébe. Egyébként ezek a vizsgálatok nem okoznak semmilyen fájdalmat.

Viszont a szem kényszerű nyitva tartása olykor még egy felnőttnek is kellemetlen, a 2-3 éves vagy annál kisebb csöppségnek pedig még inkább. A legkisebbek esetében a Budai Szemészeti Központ objektív módszert alkalmazva, hanyatt fekve vizsgálja a kis pácienseket. A tiltakozás ilyenkor normális, annak ellenére, hogy a vizsgálat nem jár fájdalommal. A szubjektív módszer esetében az orvosnak viszonylag könnyebb a dolga, mert ilyenkor a gyermek már képes szóbeli visszajelzést adni a feltett kérdésekre.

A vizsgálatok barátságos, játékos módon történnek, hiszen nagyon fontos a bizalom kiépítése, mert így elkerülhetőek azok a kellemetlenségek, amelyek befolyásolhatják a végeredmény sikeres kimenetelét. A legfontosabb, amit egy szülőnek szem előtt kell tartania, hogy nem eshet pánikba. Ha a kicsi látja rajta, hogy ideges, akkor minden bizonnyal ő is nyugtalan lesz, ami nehezíti a vizsgálatot. Ilyenkor előfordulhat, hogy másik időpont megbeszélésére lesz szükség.