Nyugdíjbiztosítás vagy nyugdíjpénztár: melyikkel járok jobban?

Amikor befektetési lehetőségekről van szó, akkor sokan elbizonytalanodnak és képtelenek dönteni. Ez érthető, ugyanis a kínálat gyakran óriási, vagy lehetetlen előre kiszámítani, melyik opció fizet jobban, takarít meg többet. Minimum Nobel díjas közgazdásznak kellene lenni ahhoz, hogy valaki annyira előre tudja kiszámítani a kockázatokat, hogy elmondhassa, tényleg jól választott. A hétköznapi ember mégis többet tehet annál, mint folyamatosan dolgozik és reméli a legjobbakat.Nyugdíjbiztosítás vagy nyugdíjpénztár

A grantis.hu weboldalon hasznos tanácsok várnak minden érdeklődőt. Az önkéntes megtakarítási formák között a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíjpénztár közötti különbségeket megéri alaposabban felmérni. Egyszerű kérdésnek mutatkozik, hogy melyik az ideális, de mégsem annyira egyértelmű a válasz. Voltaképpen elmondható, hogy mindkettőnek megvan a sajátos előnye és hátránya. Ez természetes, mert ha mégsem így lenne, akkor csak az egyiket preferálnák és a másik konstrukció lassan csődöt mondana.

A pontos jellemzők ismeretében tud mindenki dönteni. Az önkéntes nyugdíjpénztárnál kisebb a választás esélye, mert csak 3 féle opció van. Ez ugyanakkor megkönnyítheti a döntést, hiszen nem lehet elveszni a hatalmas kínálatban. A befektetési ösztönzés alacsonyabb, tehát megeshet, hogy elhanyagolásra kerül vagy egyre kisebb összeg lesz befizetve, így a végső visszatérítés során alacsonyabb hozammal számolhat a tulajdonos.

Ez persze némi idő- és energiaráfordítással ellensúlyozható. Az adójóváírás mértéke itt magasabb, mint a nyugdíjbiztosításoknál és a megtakarítási idő alatt rugalmasabb módon lehet azokhoz hozzáférni. Ellenben az állampapír kitettség kimagasló, ami gyakran visszaüthet. KATA vállalkozóknak az adókedvezmény nem opció. Ezek csak néhányak azon jellemzők közül, amiket megéri előtérbe helyezni, de közel sem nyújt kellő rálátást a teljes képre. Jó, ha valaki nem egyedül dönt, hanem bevon szakembert is, mert így jobb eséllyel építheti fel azt a befektetési rendszert, ami életét jobb helyzetbe fogja hozni, amikor annak eljön az ideje. A homokóra pedig szüntelenül pereg lefelé.