Néhány szóban az automata óráról

A férfiak és a hölgyek egyik kedvenc kiegészítője, a karóra manapság sohasem látott népszerűségnek örvend. Azzal senkinek nem mondunk újat, hogy a karórák mára már jóval túlnőtték egykori időmérő funkciójukat, hiszen nem egy darab közülük státuszszimbólum is egyben, ennek megfelelően pedig a legpopulárisabb márkák példányai, akár csillagászati összegekbe is kerülhetnek.

automata óra
Automata óra

Az egyik nagy kedvenc, az automata óra a mechanikus ketyegők kategóriájába tartozik. Az említett típus különlegessége, hogy a viselése közben keletkezett mozgás dinamikáját konvertálja át olyan energiává, ami a működéséhez szükséges.

A járástartaléknak nevezett energia akár 3 napig is tart, de ha ezután nem tesszük ki mozgásnak az órát, a működése lelassul, majd végül megáll. Az automata óra sokak favoritja, nemtől és kortól függetlenül, ami nem véletlen, hiszen a szóban forgó kiegészítő roppant praktikus és időálló. Ha nem sajnáljuk a nagyobb anyagi beruházást, az automata óra több generációt is kiszolgálhat hiba nélküli működéssel.