Mit okozhat a progeszteron hiány?

Tudja, hogy mi az a progeszteron? Nos, ez egy női nemi hormon, amit más néven sárgatest hormonnak is neveznek, de a férfiaknál is termelődik a herékben, csak lényegesen kisebb mennyiségben. Tulajdonképpen ez az egyik fő terhességi hormon, ezért a várva-várt gyermekáldás elmaradásával kapcsolatban, gyakran progeszteron hiányt említenek. Ugyanis a progeszteron hiány következtében előfordul, hogy a petesejt nem alakul ki, vagyis nem érik meg teljesen a tüsző, így pedig nem lehet teherbe esni.

Progeszteron hiány
Progeszteron hiány

Amennyiben mégis kialakulna a terhesség, a progeszteron elválasztásának csökkenése miatt, a terhes nő elvetélhet. Ösztrogén dominanciának nevezzük a progeszteron hiány leginkább jellemző tünetek együttesét, amit manapság már szinte népbetegségnek lehet tekinteni. Felvetődik a kérdés, hogy mit okozhat az alacsony progeszteron szint.

Ahogyan már említettük, elsősorban a terhesség elmaradását és a vetélést, ezen kívül pedig ingerlékenységet, hangulatingadozásokat, fejfájást, hőhullámokat, izzadást, fáradtságot, duzzadt melleket, fájdalmas menstruációt, rövidebb menstruációs ciklust, lényegesen erősebb vagy gyengébb menstruációt, illetve köztes vagy pecsételő vérzéseket. Miként orvosolható a progeszteron hiány?

Nos, a hiány mértékétől, valamint a kezelendő személytől függően, a kezelési mód rendkívül különböző lehet. Amit bárki megtehet az egészsége érdekében, az a sok mozgás, az egészséges, változatos étkezés, elegendő folyadékbevitel a szervezetbe, illetve a fényterápia is, de mindezek mellett létezik egy természetes hatóanyagokkal rendelkező, fitohormon tartalmú kenőcs, a progeszteron krém, ami ma Magyarországon a legjobb ár-érték aránnyal bír.

Növényi olajokból készült, bőrbarát termék, ami remekül hidratál, mellette nem kell más testápolót használni. Ez a krém, amelyiknek az alkalmazása rendkívül tanácsos a progeszteron hiány esetében, semmiféle tartósítószert nem tartalmaz és a mexikói vad yam gyökér kivonatából készül, de összesen nyolc aktív, természetes komponenst tartalmaz. Érdemes kipróbálni minden nőnek, amennyiben a progeszteron hiány tüneteit észleli valaki.