Miről árulkodnak a kockázatelemzés eredményei?

A munkakörülmények speciális értékelése egy olyan intézkedés csomag, amely a munkakörnyezet és a munkafolyamat káros vagy veszélyes tényezőinek azonosítására szolgál, valamint azok hatásának és a munkavállaló által alkalmazott védőeszközök használatának felmérésére. A kockázatelemzés megszervezése és finanszírozása a munkáltató felelőssége.kockázatelemzés

Ez egy kötelező eljárás az új munkahelyek bevezetésekor, a technológiai folyamatok vagy az anyagok (alapanyagok) összetételében, illetve a felhasznált személyi és kollektív védőeszközökben történő változtatáskor. Abban az esetben, ha baleset történt a munkahelyen (kivéve a harmadik fél által okozott balesetet) vagy foglalkozási megbetegedést fedeztek fel az egyes termelési tényezők miatt, a munkáltatónak szintén kötelező a kockázatelemzés elvégeztetése.

Ha a vizsgálat eredményei alapján nem azonosítottak káros vagy veszélyes körülményeket a munkahelyeken, a kockázatelemzés tájékoztatást ad arról, hogy minden megfelel a vonatkozó állami szabályozási követelményeknek.