Mi a különbség az önkéntes nyugdíjpénztár és a magánnyugdíjpénztár között?

A jövő még sohasem volt ennyire kilátástalan, mint manapság. Bármennyire rosszul hangzik, muszáj a tényekkel szembenézni. A világ hihetetlenül felgyorsult és a változás szinte követhetetlen. Jóformán képtelenség megmondani, hogy mi fog történni néhány év múlva. A pesszimistább nézőpontok szerint, még csak pár hónapot sem lehet előre kiszámítani. Ebben a helyzetben érthető, ha valaki úgy véli, hogy inkább egyik napról esetenként fizetésről a másikra él. Ez is egy választható út, de azért remélve a pozitív változásokat, megéri a nyugdíjas évekre is gondolni.önkéntes nyugdíjpénztár

Az állami juttatások ebből a tekintetből biztos alapot szolgáltatnak, de ez még közel sem mondható elégnek. A megszokott életszínvonal fenntartására gyakran többre van szükség, mint amit nyújt az államkincstár. Ha van miből, akkor érdemes rendszeresen félretenni. A befektetések többféle volumenéből van mód válogatni. Ezek egyike az önkéntes nyugdíjpénztár. Vannak alapvető információk, amelyekkel megéri tisztában lenni, mielőtt a gyűjtögetés kezdetét veszi.

A magánnyugdíjpénztár az állami nyugdíjrendszer része volt, ezzel szemben az önkéntes nyugdíjpénztáraknál önkéntes alapon, a leadózott jövedelmedből fizethetsz be. 1998-ban jött létre és egy alapvetően pénztári megtakarítási formáról van szó ez esetben. Megközelítőleg 100 féle portfólióból van esély válogatni a különféle intézmények révén. A feladat elég nehéznek tűnhet, főleg annak, aki nincs képben a pénzügyek terén. Szerencsére, ugyanakkor a nyugdijbiztositas.com weboldalon részletes tájékoztatás található, amit megismerve máris átláthatóbb képet lehet alkotni a befizetésekről. Minden befektetési módnak, úgy ennek is megvannak a maga előnyei, valamint hátrányai.

Csak azt követően éri meg belevágni az önkéntes nyugdíjpénztár használatába, hogy a lehető legtöbb más opcióval is kalkulálva volt. Az indulást követően, 10 évre muszáj lesz lemondani a tőke felvételéről, mert ezen időszak alatt nincs esély hozzányúlni ahhoz. Az alacsony tagdíj, ami minimum 5000 Forint havonta, könnyen félretehető, de ugyanakkor nem ösztönző erejű a megtakarításra nézve. Mindezek ellenére, sokaknak optimális lehetőséget kínál.