Időben eltávolítandó a fogciszta

Az ember egészsége mindenekelőtt való, hiszen ennek elhanyagolása nagyon komoly problémákat vonhat maga után, amiket érdemes lehet megelőzni. Ha például a szánkban nem tartunk kellően rendet, akkor gyorsan megjelenhet egy fogciszta, ami könnyedén a rágóeszközink elvesztését idézheti elő, megnehezíti a rágást és további kellemetlenségeket is okoz. Ez nem más, mint egy folyadékkal teli tok, ami lassan növekszik és az általa kifejtett nyomás hatására elhalnak a környezetében lévő szövetek, csontok egyaránt.

A legtöbb esetben a fogciszta, a gyökérnél alakul ki, aminek az oka egy roncsolódott, beteg fog. Sajnos a lappangási ideje elég hosszú, így csakis röntgenfelvétellel lehetséges megállapítani pontosan a jelenlétét. Amennyiben megtörtént a felfedezése, akkor nincs mire várni tovább, hanem azonnal cselekedni kell. A fogciszta eltávolításával jobb esetben még megmenthető a rágóeszköz, de olykor, már ez sem segít. A káros góc azonban semmi esetre sem maradhat a helyén. Természetesen egyszerűbb lett volna megelőzni a bajt, mintsem utólag kezelni azt, de ez egy remek alkalom arra, hogy tanuljunk.

Gyakran azonban, még ez sem elég, hogy észbe kapjunk, és már azt vesszük észre, hogy a fogsor csináltatás ára kerül éppen megfizetésre. Ha felmerül ennek a lehetősége, akkor bizony ne késlekedjünk! Elég baj az, hogy egyes rágóeszközeinket elveszítettük, ne tetézzük még a bajt további hanyagsággal! Egy fog hiányának a pótlása igenis kiemelt fontosságú, hiszen az kihat a szomszédos rágóeszközökre is.

A fogsor csináltatás ára általában eléggé összetett, hiszen a kezdetekben, még nem lelehet tudni, hogy pontosan milyen módszerrel történik majd meg a kiegészítés. Lehet az rögzített, kivehető, foghíd, esetleg implant. Első dolgunk, hogy elmegyünk a rendelőbe és alapos konzultáció során kiértékeljük a szakemberrel a helyzetet és döntésre jussunk. Ezt követően, már szóba jöhet a körülbelüli fogsor csináltatás ára. Legyünk türelemmel és rendszeresen járjunk el az időpontokra, hogy minél hamarabb túlessünk a beavatkozáson és ismét teljes életet élhessünk!