Hány éves kortól ajánlott a lézeres szemműtét?

Különböző okoknál fogva, az egészen fiatalkorúak is szembesülhetnek látásproblémákkal, amelyeket az orvostudomány képes enyhíteni. Bár igaz, hogy egy bizonyos korig nem alkalmaznak műtéti eljárást. A drszaboantal.hu weboldalon erre is kitérnek. 18 éves korig fontos, hogy látásgondok esetén a fiatal viselje a felírt szemüveget. 18 éves kort betöltött páciensek esetében végeznek a szakorvosok lézeres látásjavító eljárást. Ekkor választani lehet a FEMTO, a LASIK, a Zero-Touch és a PRK lézeres beavatkozások közül.

Ebben a korban, vagyis 18-40 év között tökéletes megoldást jelentenek a felsorolt eljárások. Magyarországon kizárólag a Budai Szemészeti Központban végeztethető el a Z FEMTO 7D lézeres szemműtét. Ez 100%-ban fájdalommentes és mindössze pár percig tart. A Ziemer LDV Z8 femtoszekundum lézer a ma elérhető femto lézerek bármelyikénél alacsonyabb energiával dolgozik és ennek köszönhetően, nem károsítja a környező szöveteket, nem keletkezik gyulladás.

Személyre szabott, kifejezetten stabil, peremes lebeny készíthető a lézerrel. A beavatkozás után, másnap a páciens már dolgozhat, hiszen már aznap élesen fog látni. Persze, ez foglalkozástól is függ, mert a túlzott megterheléstől azért tartózkodnia kell. Az OptiLASIK 7D kezelés esetében kicsit hosszabb a regenerálódási idő, de ugyanolyan jó eredménnyel jár, mint az előzőekben bemutatott operáció. A Zero-Touch érintésmentes kezelés szintén kitűnő megoldást jelent, ennél nincs felszíni kezelés, sem lebeny vagy vákuum.

A PRK kezelést követően, néhány napig a hámosodás kellemetlen, fájdalmas lehet. Ugyanakkor, a műtét hosszú távú eredményei megegyeznek a lebenyes eljárások eredményeivel, a különbség csak az útban van, ami a tökéletes látáshoz vezet. Azt, hogy kinek melyik eljárás lesz ideális, a páciens a szakorvossal közösen határozza meg. Mindenképpen célszerű tájékozódni a lehetőségekről, mert csak ezek ismeretében tudunk megfelelő döntést hozni. A rosszul látásba nem szabad beletörődni, mert van megoldás a problémára, ami visszahozza az éleslátásunkat.