Forrasztóón – előny vagy hátrány?

Minél kevesebb az akadály a jelközvetítés során, annál tisztább és összetettebb hangminőségre lehet számítani. A forrasztóón viszont elengedhetetlen az audio kábelek szerelése során. A forraszanyag használata vitatott a hifi építők körében, mivel elméletileg ez is egy akadályt jelent a jeltovábbítás során. Aki a 0-ról szeretné kezdeni az építést, annak viszont elkerülhetetlen a forrasztóón használata, hiszen bizonyos csatlakozók és kábelek esetében szükség van rá.

A hangváltó megépítése során szintén a helyére kell forrasztani a szűrőket, fólia kondenzátorokat stb. Ebben rejlik a hifi építés valódi mikéntje, hiszen elméletben lehet érteni a hangtechnikához, de azt is tudni kell, hogy mikor milyen anyagokat, alkatrészeket kell használjunk a tökéletes végeredmény érdekében. Laikusként ki gondolná, hogy a forrasztóón ezüsttartalmára is érdemes odafigyelni, mivel ez is egy plusz vezetőközegnek számít, amin áthalad a jel. Minél jobb vezetőképességgel rendelkezik, annál kisebb a jelveszteség.

Az USB toldó szerepe a hangtechnikában

Egyszerű kis hosszabbítóról mi jót lehetne elmondani, hiszen önmagában nem számít túl különlegesnek. Akinek meggyűlt már a baja egy USB DAC csatlakoztatásával, az jól tudja, hogy milyen életmentő tud lenni egy jó minőségű USB toldó, mert a számítógép portjai között ezek az eszközök nem mindig férnek el. Ez a probléma akkor is fennállhat, amikor laptopot használunk. Amennyiben be van dugva például egy átlagos pendrive vagy a vezeték nélküli egér vevőegysége, akkor már mellette nem fér el egy külső USB DAC hangkártya.

Egyszerű, de minőségi ezüstvezetőkkel ellátott USB toldó orvosolja ezt a problémát. Sokan vannak, akik inkább tartózkodnak az effajta megoldásoktól, de nem kell a hangminőség romlásától tartani, hogyha a megfelelő terméket választjuk. Ilyen például DragonTail USB toldó, ami irányhelyes bekötésekkel és szénalapú zajt elnyelő rendszerrel rendelkezik. Kiváltképp azoknak válik az előnyére, akik sokat utaznak és laptop + USB DAC kombót használnak.