Fekélyes seb gyógyítása többféle módon

A legtöbb esetben komoly érszűkület nyomán alakul ki az alsó végtagon fekély, amit azonnal kezelni kell, mert ellenkező esetben még súlyosabbá válik a probléma és rémes szövődményekre lehet számítani. Amíg nem túlságosan súlyos, addig a fekélyes seb gyógyítása a páciens otthonában is történhet, hiszen vannak bizonyos gyógynövények, amelyek erős gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatással bírnak. Létezik úgynevezett mechanikai védelem is, ami egy rugalmas pólya, kompressziós harisnya vagy gumis fásli viselését jelenti.

Ez a módszer nemcsak a kezelésben hatásos, hanem a megelőzésben is. Súlyos esetben a fekélyes seb gyógyítása már szakorvos feladata, ami egy összetett, többlépcsős feladat. Ehhez sokszor szükség van érsebész, diabetológus, bőrgyógyász, de meglehet, hogy dietetikus és gyógytornász munkájára is. A fekélyes seb gyógyítása ugyanis a seb kezelése mellett, a vérkeringés javítását, a cukorháztartás rendbetételét és a sebgyógyulás felgyorsítását is jelenti. A mofetta szárazfürdő hozzájárul a prevencióhoz.

Nem könnyű az érszűkület gyógyítása

Ennek a súlyos betegségnek a kialakulásában több tényező játszik szerepet, elsősorban örökletes és életmódbeli okai vannak. A legtöbb esetben gyógyszeres kúra szükséges, de az érszűkület gyógyítása egyéb módszerekkel is támogatható. Az egyik legfontosabb szempont, hogy időben felismerésre kerüljön a probléma, mert minél előbb elkezdődik a terápia, annál nagyobb az esély a szimptómák enyhülésére. Maga a beteg tehet a legtöbbet ebből a célból, hiszen például a dohányzás elhagyása, a zsíros, egészségtelen ételek fogyasztásának elhagyása nagyon jót tesz a szervezetnek.

A rendszeres fizikai aktivitás szintén nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az érszűkület gyógyítása eredményes lehessen. De a testsúly kontrollálására is szükség van, ráadásul erre nem csupán az érszűkület miatt, hanem a test egészségének szempontjából is. Tehát amellett, hogy tanácsos betartani az orvos utasításait, az egészséges életmód is nélkülözhetetlen. Az érszűkület gyógyítása összetett jellegű, sok mindenre szükséges odafigyelni annak érdekében, hogy a tünetek enyhüljenek.