Eredeti avokádókrém egyszerű hozzávalókkal
Vitaminokban dús ételt keres, ami őrülten finom, ráadásul sokoldalúan felhasználható? Az eredeti avokádókrém egyfajta keresztezése a guacamole-nak és a krémes avokádó szósznak. Ugyanazokból az alapanyagokból készül, amiket a guacamole elkészítéséhez használunk, azaz avokádó, koriander, lime és só kell hozzá, de a tejföl hozzáadásával olyan élményt kapunk, amit imádni fogunk.
Ez a finomság nagyon sokféleképpen használható. Fogyaszthatjuk mártogatós szószként chipsekhez vagy zöldségekhez, taco vagy szendvicsek feltétjeként, sőt, akár avokádóöntetként salátákhoz is. Az eredeti avokádókrém 5 napig eltartható a hűtőszekrényben, lezárt edényben vagy műanyag fóliával lefedve. Ha barnulni kezd, keverjünk bele még egy kis lime-levet, hogy felfrissítsük.
Ez a guacamole recept mártásként is működik
Tudta, hogy az Egyesült Államokban évente több mint 1 milliárd kg avokádót fogyasztanak el? Legalábbis a Google szerint. Ez több mint 3 kg fejenként. Valószínűleg az avokádó nagy része a sok guacamole recept valamelyikéhez szükséges. A guacamole szó és a mártás is Mexikóból származik, ahol az avokádót évezredek óta termesztik. Az elkészítéséhez valójában csak érett példányra és sóra van szükség.
Ezután egy kis lime- vagy citromlé segít kiegyensúlyozni az avokádó gazdagságát. Ha szeretnénk, adhatunk hozzá apróra vágott koriandert, chilit, hagymát és paradicsomot is. Egy ínycsiklandozó guacamole recepttel finom dipet is készíthetünk, amit tortillára kenhetünk vagy chipset mártogathatunk bele. Ezáltal könnyen megeleveníthetjük a mexikói konyhát a saját otthonunkban.
A szezámmag krémet az ókorban sem vetették meg
A tahini az izraeli konyha egyik legfontosabb és legkedveltebb eleme. Azt is mondhatnánk, hogy ez az első számú összetevő. A szezámmag krém finom, gyengéd és egészséges. Nagyon könnyen elkészíthető és bármilyen étellel kombinálható. A vegánoknak pedig egyszerűen pótolhatatlan. A tahini főleg az arab konyhában elterjedt, de Görögországban, Cipruson, az észak-afrikai országokban, Ázsiában és Indiában is szívesen fogyasztják.
Történészek a szezámmag krém legrégebbi említését az i. e. 2. évezredből származó konyhai receptekben találták meg. Akkoriban az volt a szokás, hogy szezámbort szolgáltak fel az isteneknek. Manapság a szezámmag krém elkészítéséhez a koncentrált szezámpasztát hideg vízzel hígítják, majd citromlevet, fokhagymát és sót adnak hozzá.
Házi mogyoróvaj szinte fillérekből
A peanut butter hihetetlenül népszerű Amerikában. Számos édességhez, pékáruhoz, pirítóshoz, szendvicshez és sült húshoz adják. Ez nem meglepő, hiszen nagyon finom. De amíg az USA-ban egy ilyen finomság fillérekbe kerül, nálunk meglehetősen drága, ha minőségi termékről beszélünk. Ezért sok háziasszony már régen elsajátította a házi mogyoróvaj készítésének csínját-bínját.
Ez lehetővé teszi, hogy mesterséges összetevők nélküli jussanak hozzá a finom vajhoz, persze csekély összegért. A házi mogyoróvajat sós vagy édes gyümölcsből is készíthetjük. A mogyorónak frissnek kell lennie, mert akkor lesz finom a massza. A klasszikus recept nem ad hozzá cukrot, porcukrot vagy csokoládét. Viszont, ha ezeket a termékeket hozzáadjuk, még finomabb masszát kapunk.