Egy szokatlan mentális probléma, ami hajhulláshoz vezet

A trichotillománia egy kényszeres betegség, mely során az érintettek gyötrő késztetést éreznek arra, hogy kitépjék a hajukat vagy akár szemöldöküket, szempilláikat is. Sok esetben a hajtépés mellett a körömrágás és a bőrcsipkedés is megjelenik. Ez nem pusztán egy rossz szokás, hanem komoly mentális zavar, mely orvosi kezelést igényel. A különböző hajvesztés elleni kezelések pl. a hajbeültetés is csak akkor lehet sikeres, ha a betegség kezelve van, ugyanis a beültetett hajszálakat ugyanúgy kitépheti a beteg, ha trichotillománia továbbra is fennáll.

Forrás: shutterstock.com
Forrás: shutterstock.com

Ugyan a legtöbbek számára érthetetlen lehet a hajtépés, a trichotillomániában szenvedőknek a hajuk kitépése megkönnyebbüléssel és az elégedettség érzésével jár. Ez az érzés azonban csak pár pillanatig él bennük, mivel a gyötrő késztetés újra és újra jelentkezik. A szakember a terápia mellett gyógyszert is felírhat, mely segít abban, hogy beteg agyának felborult biokémiai folyamatai helyreálljanak. A perfekcionista hozzáállás mellőzése és a lazább életfelfogás is hozzájárulhat a gyógyulás folyamatához.

Trichotillomániában szenvedő betegek esetében addig nem érdemes elvégeztetni semmilyen kopaszodás vagy hajhullás elleni kezelést, amíg nincs kinyilvánítva a teljes gyógyulás. Mikor a beteg már egyáltalán nem tépkedi a haját és egyéb kényszeres cselekedetei sincsenek, akkor érdemes elgondolkozni a hajbeültetés lehetőségén. Ma ez az egyetlen biztos módszer a hajhullás, hajvesztés kezelésére és visszafordítására.

Ha minőségi hajbeültetést szeretne, válassza a HIMG hajbeültetési klinikát!