Az üzleti mediáció minden félnek megéri

Gyakran az üzleti életben azért romlanak meg kapcsolatok vagy szakadnak meg teljesen, mert valahol valami hiba csúszott a kommunikációba, elbeszélnek egymás mellett a felek. Az üzleti mediáció éppen azt célozza, hogy olyan vitás kérdésekre szülessen megoldás, amelyek lassan jogi útra terelődnének, vagy ha nem is ide, de valamilyen zsákutcába kerültek.

Segítség a jogi problémákra
Segítség a jogi problémákra

A mediátorok feladata, hogy átlássák a helyzetet és a lehető legközelebb hozzák egymáshoz a feleket. Az üzleti mediáció célja egy olyan megegyezés, ami minden résztvevő félnek kielégítő eredményt hoz. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha mindenki enged abból a kiinduló álláspontból, amivel a tárgyalásokra érkezett.

Az üzleti mediáció során, a mediátor feladata olyan érvek megtalálása, amivel rábírja a feleket kezdeti álláspontjuk elhagyására. Megegyezni mindenki szeret, de arra ritkán hajlanak, hogy ne a másiktól várják el, hogy engedékeny legyen. A gazdasági életben néha súlyos pénzek vesznek el a megegyezés hiánya miatt, tehát aranyat ér a gazdasági mediátor munkája. Ha egy ügy jogi útra terelődik, kisebb a valószínűsége, hogy mindenkinek kielégítő megoldás születik. Gyakran a jogi ügyek közepette fordulnak hozzánk, hogy inkább megegyezéssel záruljon a dolog, mint ítélettel és bírsággal.

A peren kívüli megegyezéseknek a bíróságok is jobban örülnek, mivel gyakran lehetetlen kielégítő ítéletet hozni. A jogi lehetőségeknél, a gazdasági mediátor tevékenysége révén, sokkal jobb megoldások születnek. Ez gyakran anyagi megtakarítást is jelent és a szemben álló személyek felé pedig azt az üzenetet tolmácsolja, hogy létezik megegyezés, csak meg kell találni.

Olyan helyzetek is előfordulnak, amikor a gazdasági élet szereplői valamilyen fajta büszkeség miatt tartanak ki már-már csökönyös módon az álláspontok mellett és egy külső fél, a gazdasági mediátor hatására hajlandóak a kompromisszumokra. Ilyen esetekben is világossá kell tenni, hogy mindenki érdeke a megegyezés, hiszen csak ez a kedvező megoldás. Az üzleti élet sérelmeit és versengéseit, néha jobb félretenni.