A munkaügyi mediátor elfogadható megoldást kínál

A munkahelyeken gyakran ütközik a munkáltató és a munkavállaló érdeke, viszont szerencsére egyik félnek sem érdeke, hogy ezekből munkaügyi per kerekedjen ki. Senki nem szeretne évekig járni a bírósági tárgyalásokra. Ehhez nyújt alternatív megoldást a munkaügyi mediátor, akinek segítségével a felek megtalálhatják a mindenkinek megfelelő, vagy legalábbis elfogadható egyességet. Sok esetben már az is előre mozdítja az ügy kimenetelét, hogy a feleknek lehetőségük van szakember vezetésével egy nyugodt, harmonikus helyszínen leülni és átbeszélni a problémás kérdéseket.

Segítség a jogi problémákra
Segítség a jogi problémákra

A munkaügyi mediátor képes kívülről figyelni és értelmezni az eseményeket, így a véleménye és a meglátásai irányt mutathatnak. Előfordulhatnak munkaszerződéssel vagy átszervezéssel kapcsolatos ügyek, esetleg munkahelyi balesetek, kártérítések kapcsán felmerülő, megoldhatatlannak tűnő nézeteltérések. Egy képzett és remek kommunikációs készségekkel rendelkező munkaügyi mediátor jó eséllyel oldja meg ezeket a vitákat.

Előfordulhatnak azonban a magánéletben is olyan problémák, amelyekhez szükség lehet egy válási mediátor szerteágazó tudására.  A válóperek alkalmával megfigyelhető, hogy sokszor eldurvulnak az események. Főleg, ha sok pénzről vagy gyerekfelügyeleti jogról van szó, akkor nagyon nehéz közös megoldást találni. A házastársak a vélt vagy valós sérelmek hatására elfelejtik, hogy ők régen mennyire szerették egymást. Persze váláskor nem az imádat a fontos, hanem az, hogy békében, további harcok és sértettség elkerülésével zárulhasson le a dolog. A felkészült válási mediátor segíthet az olyan válófélben lévő embereknek, akiknél már nem lehetséges a békülés, viszont a gyerekek vagy az együtt eltöltött idő miatt úgy érzik, hogy meg kell adniuk az esélyt a békés elváláshoz.

A válási mediátor képes rá, hogy a kommunikációt a megfelelő mederbe terelje, illetve a kellemes helyszín biztosításával is elősegíti a kötetlen beszélgetést, ami jó alap lehet egy közös vélemény megformálásához. Ezáltal lerövidítheti az akár évekig elhúzódó válási procedúrát, ami megviseli a házaspárt és a közös gyerekeket is.